ПЪРВИТЕ ЛАЛЕТА В УБГ БАЛЧИК

Градина: Балчик
Дата на публикуване: 11.03.2019 г.

Corona, The First и Concerto са нови сортове в пролетната колекция на УБГ-Балчик


От тази седмица за първи път посетителите на Университетска ботаническа градина могат да видят нашите най-ранно цъфтящи сортове лалета.


Бележим края на зимата с цъфтежа на представителите на най-ранната група лалета, наречена Кауфманиана (T. Kaufmanniana). Това са нискостъблени и простоцветни лалета в различна багра и височина - само 20-30 см. Родината им е Турция, където са диворастящи, а са въведени в Европа през 1877 г. Могат да бъдат видени в почти всеки цвят, като често срещани са двуцветните.


Досегашният добре познат и най-ранен представител на клас Кауфманиана, Guiseppe Verdi, вече е изпреварен от напълно новите за градината видове от същия клас: Corona и The First. Coronа ще намерите в градина Разсадника, The First - в партерното зацветяване на Божествена градина, а Guiseppe Verdiв градините около в. Принц Николай.
 

Подобни, но по-едри от клас Кауфманиана са представителите на Императорските лалета или клас Фостериана (T. Fosteriana). В градина Разсадника можете да видите сорт Concerto. Цветовете на Concerto са с елегантни кремаво бели цветове и сиво-зелени листа върху черна основа.
 

За огромна радост в градина Розариум са цъфнали и сортовете Hakuun и Exotic Emperor.
 

Очакваме повече от 125 сорта и над 60 000 бр. луковици лалета да разкрият красотата си в цветните партери, градини и колекциите на Университетска ботаническа градина –Балчик.
 
 

Автор: ДД/УБГБк


T. Guiseppe Verdi

T. Coronа

T. The First

T. The First

T. The First

T. Concerto

T. Hakuun

T. Exotic Emperor

Фотограф: МД/УБГБк