ПЪТУВАЩИ ИЗЛОЖБИ В ЧЕРНОМОРСКИТЕ БОТАНИЧЕСКИ ГРАДИНИ

Градина: Всички градини
Категория: BIG PICNIC, Събития, Храна
Дата на публикуване: 06.10.2017 г.

Пътуващи изложби, представящи темата „градско градинарство” в черноморските ни ботанически градини

Поредицата пътуващи изложби в България по международния проект, фокусиран върху проблемите за продоволствената сигурност се организираха в Университетски Ботанически градини – Балчик и Варна в края на месец септември. Чрез интерактивни демонстрации и дискусии гостите на изложбата се запознаха с идеята на проект BIG PICNIC: големите въпроси. Участниците се включиха в изготвянето на концептуална карта, която да помогне за изграждане на общо разбиране относно сигурността на храната у нас. Дискусията и този път бе фокусирана върху отговорността при вноса и производството на качествени храни, както и активната роля на потребителите при покупката им. Като съществен проблем при достъпа до качествена храна се открои икономическият фактор. В България разходите на домакинствата за храна са средно 1/3 от доходите, като на места са и по-високи.
В малките градове традиционно градското земеделие има своето място, но оценяването на ядливите растителни видове и като част от озеленяването на дома и градината предизвика интереса на аудиторията. И тук силно впечатление направи съвременната тенденция за вертикално озеленяване, която провокира желание у посетителите да изградят собствен кът с ядливи растителни видове и подправки у дома.
Шеф Чъкъров и шеф Дорина Ташева заинтригуваха малки и големи с кулинарни демонстрацията на здравословно, вкусно и приятно за приготвяне предястие в домашни условия с разнообразни продукти, отгледани в Университетски Ботанически градини. Най-критичната публика - в лицето на децата активно се включи в подготовката и аранжирането на храната, в дегустацията и в добавянето на добри идеи.
Тематичната изложба, представяща традиционни и малко познати растителни видове, които намират сезонно място на нашата трапеза бе експонирана в Експозиционна оранжерия в Ботаническа градина – Балчик и при барбекю „Делвите” в Екопарк Варна. За най-малките посетители организирахме ботанически работилници, посветени на запознаване с различните части на растенията, които ядем.
Изложбата ще може да бъде посетена през зимните месеци отново в експозиционна оранжерия „Кактуси и сукуленти” в Ботаническа градина – Балчик.
 

Автор: ЛП