УНИВЕРСИТЕТСКИ БОТАНИЧЕСКИ ГРАДИНИ НА ЕВРОПЕЙСКА НОЩ НА УЧЕНИТЕ 2017

Градина: Всички градини
Категория: Градини, Наука, Обучения
Дата на публикуване: 04.10.2017 г.

Градините участват за първи път и бяха част от програмата на Нощта за Варна.

За поредна година в последния петък на септември, тази година 29.09., във Варна се състоя Европейската нощ на учените. Събитието се провежда едновременно в около 300 града в Европа и по света, а локациите в България вече са 11.
Ботаническите градини за първи път участват като асоцииран партньор на Института по океанология „Проф. Фритьоф Нансен" – БАН, и Технически университет Варна. Събитието се осъществява по проект FRESH (Find Researchers Everywhere and SHare), финансиран от Европейската комисия по дейностите „Мария Склодовска-Кюри" на Програма „Хоризонт 2020".
Щандът на градините внесе свежест и зеленина в програмата. Основната ни цел беше да се запознаят гостите на събитието с работата на една ботаническа градина, както и нейните основни мисии. Масите бяха разделени на две тематични части. От едната страна най-малките посетители се включиха в ботаническа работилница по пресаждане и вкореняване на кактуси и сукуленти, както и научиха повече за размножаването и адаптациите им. От другата страна колегите представяха малко познати водни растения, както и екзотични насекомоядни такива. Най-голям интерес предизвикаха водната лейка, Salvinia natans, и насекомоядното растение Sarracenia hybrid 'Dana's Delight'. В рамките на Нощта бяха представени и двата актуални проекта на градините – Big Picnic и HEI PLADI.

Автор: Мирослава Димитрова/УБГБк