Agastache rugosa (Fisch. & C.A.Mey.) Kuntze – Корейска мента

Градина: Варна
Сезон: Есен
Дата: 05.10.2023

Agastache rugosa или Корейска мента е многогодишно ароматно и декоративно растение от семейство Устноцветни (Lamiaceae), което произхожда от Източна Азия (Корея, Китай, Япония).
Видът има четириъгълни стъбла, които се разклоняват в горната част, достигайки височина от 60 до 100 см. Листата са овално-сърцевидни, с дължина от 5 до 10 см, назъбени краища и имат силно ароматно ухание, наподобяващо анасон. Растението цъфти от юли до септември с розови до виолетови цветове, които образуват класове с дължина от 5 до 15 см. Със своите ярки и изобилни цветове растението привлича опрашители като пчели и пеперуди.
Корейската мента обича светли до слънчеви места и почва, която е добре дренирана и богата на хумус. Ароматът на листата е по-слаб при засенчени условия.
Agastache rugosa има кулинарно и лечебно приложение. Листата са ядливи и могат да се използват за овкусяване на салати, приготвяне на чай или за декорация. В Китай тази билка е една от 50-те основни, използвани в традиционната китайска медицина. Тя има антибактериално, противовъзпалително и успокояващо действие.
Растението може да се види в билковата градина на Екопарк Варна.
 

Автор: ПЯ/УБГ Вн
Фотограф: ПЯ/УБГ Вн