Abelia × grandiflora (Rovelli ex André) Rehder – Едроцветна абелия

Градина: Балчик
Сезон: Лято
Дата: 15.09.2023

Abelia × grandiflora е изкуствено създаден хибрид от семейство Бъзови (Caprifoliaceae). Хибридната формула на тази изкуствена кръстоска е A. chinensis × A. uniflora. Част от името на растението (от лат. grandiflora = едър цвят) подсказва каква е големината на неговите цветове. Оттук и популярното име на вида е Едроцветна абелия.
Растението представлява декоративнолистен храст, подходящ както за единично засаждане, така и за засаждане в група. Често се използва и за направа на жив плет.
Абелията има лъскави, тъмнозелени листа и цъфти през лятото и есента с бели, много ароматни цветчета. Индивиди, растящи на места с топъл климат остават вечнозелени, а тези, виреещи в по-студени климатични зони, са листопадни.
Растението може да се отглежда както в градината, така и на балкона или като стайно растение. Предпочита светли места, но в горещите дни трябва да се пази от силното слънце. През лятото се нуждае от топло и проветриво място, а през зимата се чувства добре и на хладно. Подходящо е за неотоплявани стаи. Може да се засади и в кашпа на балкона.
Едроцветната абелия обича богата, влажна, добре дренирана почва. Вирее най – добре на почвена смес с леко кисела реакция. Добре ѝ се отразява подхранване с органични и минерални торове в периода на растеж. През лятото се полива умерено до обилно, а през зимата – пестеливо. Пресаждане се извършва на две – три години.
Полезно е за градинаря да знае, че Едроцветната абелия привлича много силно насекомите опрашители с големите си и ароматни цветове, с което подпомага и опрашването на други близко разположени цветни растения в градината.
В момента Abelia × grandiflora (Rovelli ex André) Rehder може да бъде видяна да цъфти в градина „Разсадник“ на Университетска ботаническа градина Балчик.
 
 
 
 

Автор: АЗ / УБГ Бк
Фотограф: АЗ / УБГ Бк