Echinops bannaticus Rochel ex Schrad. – Банатски челядник

Градина: Балчик
Сезон: Лято
Дата: 14.08.2023

Echinops bannaticus е вид цъфтящо растение от семейство Сложноцветни (Asteraceae). Популярното име на вида е Банатски челядник или трън „Синьо сияние“. Ареалът на разпространение на този вид е Европа, предимно в умерения биом, като широко се среща в централните и югоизточни части на континента.
Видовото име „bannaticus” идва от наименование на географската област Банат, днес част от територията на Румъния, Сърбия и Унгария, където видът за първи път е описан.
Банатският челядник е многогодишен тревист бодил, растящ до 120 см, с бодливи зелени листа и сферични, синкави цветни глави. Цъфти от ранно до късно лято.
Растението е отлично за отглеждане с цел получаване на рязан цвят за декориране на летни букети и изсушаване. При изрязване, може да цъфти няколко пъти на сезон.
Невзискателен към почвените условия и грижите за своето отглеждане, видът е предпочитан декоративен елемент при зацветяване на лехи и бордюри, сектори с каменисто покритие и зони в градината, където възможностите за напояване са ограничени.
Челядникът е растение, което е известно още от древността със своите лечебни свойства, и се използва и до днес в народната медицина, както в Европа, така и в Азия. От семената се правят извлеци, които възстановяват функциите на периферната нервна система и подобряват паметта, а масла, добити от семената, се използват ефективно при лечение на псориазис.
В момента Echinops bannaticus Rochel ex Schrad. може да бъде видян да цъфти в градина „Разсадник“ на Университетска ботаническа градина Балчик.
 

Автор: АЗ / УБГ Бк
Фотограф: АЗ / УБГ Бк