Nerium oleander L. – Зокум, Олеандър

Градина: Балчик
Сезон: Лято
Дата: 17.07.2023

Зокумът е растение от семейство Зимзеленови (Аросуnасеае). Произхожда от Средиземноморието и Северна Африка, но в природата е широко разпространено на територията на Иран, Афганистан, Турция, Индия.
Олеандърът е изправен храст или дърво с широка корона, често с няколко стъбла. Листата му са прешленовидно разположени, ланцетни, вечнозелени, тъмнозелени на цвят, с дължина до 15-30 см. Цветът е радиалносиметричен, фуниевиден, петделен, розов, образува лъжливи сенници по върховете на разконенията, с приятен аромат.
Зокумът се отглежда в богата на хранителни вещества, добре дренирани почви, при обилно поливане и добро слънчево осветяване. Препоръчително е да се засява на места, защитени от силни ветрове. Предпочита да презимува на светло и защитено от студовете място при температури 5-8 °С.
Поради големите си и приятно миришещи цветове, олеандърът е растение с висока декоративна стойност. Отглежда се както директно на терен в паркове и градини, така и засято в саксия. В много страни от Средиземноморието се използва за улична декорация.
В наши дни са разпространени различни сортове декоративни зокуми с различен цвят (бял, жълт, розов, червен; с прости или кичести цветове).
Важно е да се отбележи, че всички растителни части на зокума са силно отровни!
Те съдържат токсичен глюкозид, близък до строфанина.
В момента Nerium oleander L. може да бъде видян да цъфти в градина „Розариум“ на Университетска ботаническа градина Балчик.
 

Автор: АЗ / УБГ Бк
Фотограф: АЗ / УБГ Бк