Buddleja alternifolia Maxim.

Градина: София
Дата: 16.06.2023

Buddleja alternifolia Maxim. е растение от сем.  Scrophulariaceae. Тя е широколистен многостъблен храст или ниско дърво с един ствол, което обикновено достига 240-450 см височина (рядко до 6м като дърво) с извити, увиснали, подобни на върба клони. Формата на дървото може външно да прилича на малка плачеща върба. Цъфти през късна пролет, ранно лято с къси гроздове (до 25-30см дълги) от леко ароматни, лилави цветове, които се появяват в пазвите на листата по миналогодишни клонки. Цъфти по-рано от повечето други видове будлея. Листата са с копиевидна форма и  са зелени отгоре и сивкави отдолу. За разлика от други култивирани видове Buddleja, този вид има последоватлено разположени листа, откъдето идва видовото ѝ име. Също понякога се нарича будлея-фонтан във връзка с плачещия ѝ хабитус. Цветовете привличат пеперуди.
Името на рода е в чест на преподобния Адам Бъдъл/ Adam Buddle (1660-1715), английски ботаник и викарий на Фармбридж в Есекс.
Името на рода често се посочва днес като Buddleia. Линей обаче наименува рода Buddleja (произнася се с нямо „j“), което все още се счита за правилното изписване според Международния кодекс на ботаническата номенклатура.