Aurinia saxatilis Desv. – Скална ауриния, Скален игловръх

Градина: Балчик
Сезон: Пролет
Дата: 27.04.2023

Скалната ауриния е растение от семейство Кръстоцветни (Brassicaceae). Видът е характерен за Евразия, като основното му разпространение е в Централна, Южна и Източна Европа, по Средиземноморието и в Югозападна Азия.
Скалната ауриния е многогодишно, туфесто, тревисто растение, понякога полухраст, покрито със звездовидни власинки. Стъблата му са високи до 20 cm, прости или разклонени. Венчелистчетата на цветовете са дълги 4-5 mm. Плодовете са голи (без власинки) с ширина 5-5.5 mm. Цъфти в периода март-юни. Цветовете са ярко жълти, но различните сортове имат и цветове с бял, кремав, прасковен или златен оттенък. Те са прекрасен източник на нектар за различните видове опрашители.
Ауринията расте най-добре на открити места, при пълна слънчева светлина. Обича варовити почви, добре дренирани и с високо съдържание на пясък. Издържа на засушаване.
Скалната ауриния е вид с отлични декоративни качества. Тъй като естественото местообитание на вида са скалите, растението е идеално за алпинеуми, скални кътове, за сухи, терасирани градински участъци или за кантиране на градински лехи с добър дренаж. Подходящо е и за зацветени, декоративни елементи в градината (стари корита, ръбове на големи декоративни саксии).
В България видът се среща в естествени планински и скални местообитания.
В момента Aurinia saxatilis Desv. може да бъде видяна в цъфтеж в скалния кът на градина „Разсадника“ на Университетска ботаническа градина Балчик.
 

Автор: АЗ / УБГ Бк
Фотограф: АЗ / УБГ Бк