Echeveria atropurpurea hyb. gibbiflora – Ешеверия атропурпурея

Градина: Балчик
Сезон: Зима
Дата: 15.12.2022

Ешеверията е голям род цъфтящи растения от семейство Дебелецови (Crassulaceae), родом от полупустинни райони на Централна Америка и северозападните части на Южна Америка, а в частност, Ешеверия атропурпурея е вид, който произхожда от сухите зони на централно Мексико.
Echeveria atropurpurea е ефектно растение, с къси (10-15 cm височина), здрави стъбла и тъмновиолетови продълговати листа. Те са с дължина 10-12 cm и ширина 3-5 cm, голи, понякога обратнояйцевидно-лопатовидни, дълбоко набраздени, основата им е широка, горната повърхност е тъмно лилаво-зелена или кафяво-червена със сивкав оттенък.
Цъфти с поразителни червени цветове през зимата, като цъфтежът е с продължителност около три месеца (до февруари) в България.
Видът е силно застрашен от изчезване в естествените си местообитания в американските тропични широколистни гори, чийто площи значително намаляват, поради засилената антропогенна дейност през последните десетилетия.
В нашата страна видът не се среща в естествени местообитания. Няколко индивида, получени по международния обмен на семена Index Seminum, са отгледани в оранжериите на Университетска ботаническа градина Балчик.
В момента, Echeveria atropurpurea hyb. gibbiflora може да бъде видяна в цъфтеж в стъклените витрини на Експозиционна оранжерия.
 

Автор: АЗ / УБГ Бк
Фотограф: АЗ / УБГ Бк