Cercis Siliquastrum - Див рожков

Градина: Варна
Сезон: Пролет
Дата: 13.05.2021

Див рожков (Cercis Siliquastrum), наричан още Дървото на Юда, е малко широколистно дърво от род Cercis, семейство Fabaceae. Разпространен е в  Южна Европа и Средна Азия. Цъфти в лилаво-розови цветове, разположени в снопчета.  За този вид е характерно свойството „каулифлория”, което буквално преведено означава „стволоцветие”. Особеното при него е, че цветовете не се появяват в краищата на леторастите, а направо от стъблото или клоните на дървото. В еволюционен план съществуват различни теории относно появата на каулифлорията. Една от тях е че по този начин растенията пестят енергия при узряването на плодовете, тъй като хранителните вещества вместо да преминават през сложна система от леторасти, просто преминават през кората на стъблото направо към плода.
Според  някой историческите извори, Див рожков е дървото, на което Юда Искариотски се е обесил, след като предал Исус  Христос на римляните. Според  други, името всъщност означава „юдейско“ дърво. Смята се, че цветовете и шушулките, висящи от стъблото, изобразяват  акта на обесване.
В някой части на Европа от венчелистчетата му се прави салата, а някъде се използват и в текстилната индустрия за багрила.
 
 

Автор: ЦК
Фотограф: ЦК