Cleome houtteana Schltdl. - Клеоме

Градина: Варна
Сезон: Лято
Дата: 09.08.2019

Cleome houtteana  Schltdl. е тревисто едногодишно растение от сем. Cleomaceae. Естествено разпространено е в Южна Америка (Аржентина, Парагвай, Бразилия) в крайречни местообитания.

Култивираните растения не са взискателни към почвените условия, водния и слънчев режим, издържат на засушаване и припек. Растенията са чувствителни към силен вятър, течение и преовлажняване. Стъблата са високи (над 1 м) и разклонени, листата са дълбоко длановидно разделени и спирално разположени по стеблото. Цветовете цъфтят от юли до първите слани. Те са събрани в гроздове по върховете на стъблените разклонения. Най-интересни са дългите 12-15 см оцветени тичинки, заради които растението е познато още като Мустаците на Дядо и Цветето Паяк. Цветовете се опрашват от прилепи и колибрита, но привличат още пчели и пеперуди. Семената издържат зимните студове, което прави растението самозасаждащо се в България.

Клеомето е пренесено в Европа и Азия още от откриването на Южна Америка, но интереса на градинарите към него датира от 1800 г. През 2017 г. култивара 'Helen Campbell' печели Наградата на Кралското градинарско дружество.

В Университетска Ботаническа Градина Варна, Клеомето е част от фигурите с лятно зацветяване.


Автор: НД,УБГВн
Фотограф: НД,УБГВн