Коледна звезда - Euphorbia pulcherrima Willd. ex Klotzsch

Градина: София
Сезон: Зима
Дата: 20.12.2017

Euphorbia pulcherrima, по-известна под името 'Kоледна звезда', е най-широко разпространената от всички храстови еуфорбии. Името на рода вероятно е дадено в чест на Еуфорбус, лекар на краля на Мавритания, а видовият епитет 'pulcherrima' означава 'красив'. Растението принадлежи към семейство Млечкови (Euphorbiaceae) и произхожда от тропическите райони на Мексико и Гватемала, където се среща под формата на храсти с височина до 3 - 4 метра. Декоративните стайни хибриди са с височина до 30 - 40 cm.

Коледната звезда цъфти от декември до февруари с дребни и невзрачни жълти цветчета, разположени в средата на розетка от едри, ярко-червени прицветни листа, на което дължи името си. Съществуват сортове, при които листата са обагрени в бяло, розово, жълто или са двуцветни. Растението не е отровно, но неговият сок може предизвика кожни раздразнения.

Според някои източници, ацтеките са използвали растението като лечебно средство, както и за получаване на червена боя. Съществува легенда, която разказва как в навечерието на Коледа бедно момиче от малко мексиканско градче поискало да остави подарък пред статуята на Исус Христос, но нямало нищо. “Исус ще приеме всеки дар, стига да е от сърце”, успокоил го баща му. Момичето набрало от полето сухи цветя и ги поставило молитвено пред статуята на Спасителя. На Бъдни вечер сухият букет 'разцъфнал' с големи алени цветове.
 

Автор: Л.М.
Фотограф: Л.М.