УНИВЕРСИТЕТСКА БОТАНИЧЕСКА ГРАДИНА БАЛЧИК ОТБЕЛЯЗА СВЕТОВЕНИЯ ДЕН НА ОКОЛНАТА СРЕДА

Градина: Балчик
Дата на публикуване: 05.06.2024 г.

На 05 юни 2024 г. в Университетска ботаническа градина Балчик тържествено бе отбелязан Световния ден на околната среда.
По инициатива на президентската институция в Университетската ботаническа градина в Балчик беше отбелязан Световният ден на околната среда.
Събитието се организира съвместно с Президентството на Република България, Софийският университет "Св. Климент Охридски" и Община Балчик. В него взеха участие Президентът Румен Радев и Първата дама Десислава Радева,  Ректорът на СУ "Св. Климент Охридски" проф. д-р Георги Вълчев, Кметът  на Балчик Николай Ангелов, министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, министърът  на околната среда и водите Петър Димитров, представители на изпълнителната и на местните власти, преподаватели и курсанти от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ и ученици от региона.
Празникът беше открит от д-р Красимир Косев, дългогодишен директор на Университетските ботанически градини на Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
За отбелязването на Световния ден на околната среда поздравителни слова произнесоха Президентът на Републиката Румен Радев, Ректорът на СУ "Св. Климент Охридски" проф. д-р Георги Вълчев, Кметът на гр. Балчик Николай Ангелов, Министърът на околната среда и водите Петър Димитров, Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков и Областният управител на Област Варна проф. Андрияна Андреева
Президентът Румен Радев посочи, че Световният ден на околната среда е посветен на световното бъдеще. „Ние не можем да върнем времето назад, но можем да се погрижим за възстановяването на почвите ,въздуха и водите и за мен ключовата дума тук е балансът“. „Нашата природа не е просто въздухът, който дишаме, не е просто земята, която ни храни, не е просто водата, която пием. Нашата природа е олицетворението ни на отношението на самите нас към нашето бъдеще“, допълни Румен Радев. Той призова да бъдем непримирими към всякакво замърсяване и да не допускаме то да се случва около нас. „Ние трябва да бъдем непримирими, защото България е най-прекрасната страна. Ние имаме невероятно природа, ние сме надарени от Бог с една прекрасна земя и ви призовавам всички заедно да пазим нашата България“, посочи Румен Радев. 
След речта на Президента, прозвуча Химнът на Република България в изпълнение на Духовия оркестър на Военноморските сили. Президентът поднесе венец на паметната плоча на акад. Даки Йорданов, създател на Университетската ботаническа градина в гр. Балчик в знак на почит и уважение към делото му.
Тържеството продължи с кратък рецитал на ученици от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Балчик на тема „Да опазим околната среда“.
В Божествената градина на Университетска ботаническа градина Балчик, Президентът Румен Радев, Ректорът проф. д-р Георги Вълчев и Кметът Николай Ангелов засадиха 3 бр. фиданки от вида бяла бреза (Betula pendula ‘Golden Obelisk’).  
В края на тържеството по случай Световния ден на околната среда, Президентът вписа своите  впечатления и пожелания към Университетска ботаническа градина Балчик в официалната ѝ книга.
 

Автор: ПС/УБГБк