Университетски ботанически градини взеха участие в международния форум "Варненски фестивал на науката - 2022"

Градина: Всички градини
Дата на публикуване: 15.11.2022 г.

За първи път в град Варна, в дните от 11-ти до 13-ти ноември, в сградата на Фестивален и конгресен център – Варна, се проведе международния форум "Варненски фестивал на науката - 2022", организиран от фондация „Красива наука“. Целта на събитието бе да се представят сложни научни теми по интересен и достъпен за широката публика начин. През трите дни на форума, се представиха водещи български и световни учени чрез демонстрации, интерактивни работилници и дискусии за ученици и възрастни, показвайки интердисциплинарното взаимодействие между наука и изкуство.
Университетски ботанически градини Варна и Балчик се включиха успешно във фестивала, представяйки темата „Лалето – един необятен космос“. На щанда на ботаническите градини, деца и възрастни се докоснаха до света на лалето. Посредством демонстрации, посетителите успяха да придобият визуална представа за устройството на луковицата на лалето, да видят на живо как се зацветява една пролетна градина, да се запознаят с най-новото печатно, юбилейно издание на Университетски ботанически градини - „Лалето – Ботаническо ръководство“, както и с разнообразието от други пролетноцъфтящи луковични растения.
В ръководството, любители и професионалисти, могат да намерят изчерпателна информация за произхода, историята, разпространението и многообразието на лалетата, както и полезни съвети за отглеждането на лалета, в комбинация с други пролетноцъфтящи луковични растения. Ботаническото ръководство може да бъде закупено в информационно-касовите центрове на Университетските ботанически градини.
 

Автор: АЗ / УБГ Балчик


Фотограф: ПЯ / УБГ Варна