70 години специалност „Ландшафтна архитектура“

Градина: Всички градини
Дата на публикуване: 31.05.2022 г.

На 31 май 2022 от 10:30 се състоя тържество в Лесотехническия университет,  по случай 70-годишнина от създаването на специалност „Ландшафтна архитектура“.
Тържественото честване бе открито от чл.-кор. проф. д.а.н. арх. Атанас Ковачев. Слово за историята на специалността изнесе проф. д-р Галев, ръководител катедра  „Ландшафтна архитектура“. Събитието бе почетено от негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим, министъра на Околната среда и водите, представители на държавната администрация, много колеги и приятели.
От страна на Университетски ботанически градини участие взеха директора д-р Красимир Косев и главен специалист ландшафтен архитект Петя Попова. Директорът на УБГ поздрави колегите с празника, като обърна внимание на факта, че през последните 25 години повече от 35 ландшафтни архитекта са работили в звеното. Понастоящем 7 ландшафтни архитекти, заедно с биолози, агрономи и лесовъди се грижат за поддържането и документирането на живите растителни колекции на градините.
Тържеството завърши със засаждане на гълъбово дърво Davidia involucrata Baill.