Колекция Ириси цъфти в Екопарк Варна.

Градина: Варна
Дата на публикуване: 23.05.2022 г.

Както всяка година, така и тази посетителите на Университетска Ботаническа Градина Екопарк - Варна имат възможност да се насладят на разнообразната палитра от цветове на Колекция Ириси, която безспорно привлича вниманието със своето богатство от сортове.
Колекцията на Университетска Ботаническа Градина Екопарк – Варна представя над 50 хибрида, предимно Брадати ириси, като преобладават култивари на вида Iris x germanica L. Едни от най-атрактивните сортове са Iris х germanica 'Prairie Sunset', Iris х germanica 'Dolly Madison', Iris х germanica 'Louvois' и др.
Перуниките се култивират още от древността – сред развалините на Кносос е открита фреска на повече от 4000 год. с юноша, сред цъфнали ириси. Това подсказва, че растението е било отглеждано като декоративно от векове. Родовото име произлиза от гръцкото “iris”, което означава дъга. Немалко са и полезните свойства, които притежават листата и коренищата на това красиво цвете.
Голямото разнообразие от видове и сортове прави ирисите едни от най-забележителните многогодишни цветя, подходящи за всяка градина.
 

Автор: ДМ/УБГВн


Фотограф: ДМ/УБГВн