Гергьовденска хоротека в Екопарк Варна

Градина: Варна
Дата на публикуване: 03.05.2022 г.

Народно веселие на Гергьовден в Университетска Ботаническа Градина - Варна

Университетска ботаническа градина – Екопарк Варна отбелязва Гергьовден с хоротека и народно веселие. Заповядайте на 6 май да отбележим заедно един от най-големите празници през годината и най-големият пролетен празник – Гергьовден.
От 11:00 часа в Екопарка ще звучи богата фолклорна палитра от традиционни хора и песни. Очакваме всички любители, професионалисти или просто почитатели на българската народна музика да се хванат на кръшното българско хоро. Всеки може да допренесе за празничното настроение с носия, народен инструмент и всичко свързано с българския фолклор. Очакват ви много танци, барбекю на открито и томбола с награди, както и разходка сред пъстрите пролетни багри в парка с автентична българска писана каруца.
Събитието е част от културния календар на Екопарк Варна по повод 130 годишнината на Университетски Ботанически Градини.
Гергьовден бележи началото на лятото и новата стопанска година. Празникът е свързан със събуждането на природата, с аромата на цветята, тревите и билките. Чества се в деня на християнския светец Георги, който в народните представи е покровител на овчарите и стадата. В иконите се изобразява на бял кон, пронизващ с копие змей - затова се нарича и Свети Георги Победоносец.

Вход за възрастни: 5 лв.
Ученици, студенти и пенсионери: 3 лв.
Паркинг: 4 лв.
Начало: 11:00 часа
 

Автор: ЦК/УБГВн