Екопарк Варна отбеляза Седмицата на гората

Градина: Варна
Дата на публикуване: 15.04.2022 г.

Ученици от ПГИ „Д-р Иван Богоров“, Басейнова дирекция „Черноморски регион“ и РИОСВ – Варна засадиха заедно дръвчета в Екопарка

Университетска ботаническа градина Варна отбеляза изминалата Седмица на гората с беседа и засаждане на дръвчета в парка. Наши гости бяха представители на Басейнова дирекция „Черноморски регион“, РИОСВ-Варна и ученици по проект „Мултидисциплинарен подход за запазване на европейските права и общочовешки ценности“ към ПГИ „Д-р Иван Богоров“.
На обзорната разходка в Екопарка беше представено многообразието от дървесна и храстова растителност.  Най-голям интерес от дървесните видове предизвикаха Pinus maritima с внушителните си размери, хартиеното дърво Broussonetia papyrifera (L.) L'Hér. ex Vent.), Libocedrus decurrens, както и Кентъкското кафено дърво Gymnocladus dioica (L.) K.Koch), чиито аромат на плодовете усетиха. Силно впечатление предизвика феерията от цветове на пролетното зацветяване. Учениците получиха богата информация за сезонното зацветяване в Екопарк-Варна, както и за ежедневните грижи, които се полагат за растителните колекции.
С нетърпение и ентусиазъм, младите природолюбители се включиха в засаждането на 3 бр. Castanea sativa. Видът е включен в Червената книга на Р България като застрашен. Ръководителят на Университетска ботаническа градина Варна показа стъпките по засаждане на дърво и обясни подробно грижите, които трябва да се полагат за правилното им развитие.С много усмивки и пролетно настроение премина честването на Седмицата на гората в Екопарк Варна.
Събитието е част от културния календар по повод 130 годишнината на Университетски Ботанически Градини.

Седмицата на гората се провежда ежегодно всяка първа пълна седмица на месец април. Тази година е в периода 4 – 10 април. Инициативата има дълга история, водеща началото си от далечната 1911 г. Тогава в изданието на Дружеството на българските лесовъди „Горски преглед“ е мотивирана идеята за Празник на гората, който да залегне в уредбата на новия Закон за горите. 
Първият организиран Празник на залесяването е на 12 април 1925 г. Засадени са 420 000 горски фиданки, посети са 20 кг горски семена. На следващата година те нарастват на 3 120 000 броя млади дръвчета и 208 кг семена. С годините празникът се разраства и добива популярност. Така от 12 до 22 април 1934 г. се провежда първата Седмица на гората в България.
 

Автор: ЦК/УБГВн


Фотограф: ЦК/УБГВн