ТОДОРОВДЕН В ЕКОПАРК ВАРНА

Градина: Варна
Дата на публикуване: 12.03.2022 г.

Конски впрягове и фолклорна програма в Университетска ботаническа градина – Екопарк Варна

По традиция и тази година в Университетска ботаническа градина Екопарк – Варна се отбеляза Тодоровден. Празникът премина с конкурс за най-красив конски впряг, богата фолклорна програма, томбола с много награди и кушия.
Празникът беше открит с приветствени слова на зам.ректора на СУ „Св. Климент Охридски“ - проф. д-р Васил Маринов и Директора на Университетски Ботанически Градини – д-р Красимир Косев. Поздравителен адрес от началника на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ беше поднесен от кап. I –ви ранг Емил Йорданов.
Официални гости на събитието бяха проф. Иван Илчев - Ректор на СУ „Св. Климент Охридски“ в периода 2007-2015, проф. д-р Нешо Чипев към Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания, проф. Албена Александрова представител на БАН, Институт по невробиология.
Програмата продължи с водосвет за здраве и фолклорна програма от Гайдарски оркестър „Кавадари“ от Средно училище „Константин Преславски гр. Варна с ръководител Драгни Драгнев, „Медени звънчета“ и „Медени гласове“ към НЧ „Просвета“ с ръководител Петя Драгнева, фолклорни паралелки от Основно училище „Антон Страшимиров“ и Национално училище по изкуствата „Добри Христов“, гр. Варна.
Наградата в кушията бе връчена на Велико Витанов с кобила Габриела от зам. ректора на СУ „Св. Климент Охридски“ - проф. д-р Васил Маринов. Първа наградата за най-красив конски впряг в дисциплината „Чифт“ получи Владимир Димитров с коне Зара и Тузара. В същата категория бе отличен Николай Лефтеров с коне Бойко и Цезар. В категория „Тек“ спечели Жоро Ялъмов с кон Атила.
И тази година сдружение „Чигот“ демонстрираха възстановка на средновековни бойни техники и доспехи. Представители на сдружение „Бран“, облечени в четнически униформи, посрещаха посетителите, представяйки сарашки изделия.
В паузите бяха раздадени много награди на посетителите от проведената томбола. Празникът премина с много музика, настроение въпреки предизвикателството на времето.
С отбелязването на Тодоровден се поставя началото на сезон 2022 за ботанически посещения, екологичен и културен туризъм в Университетска ботаническа градина- Екопарк Варна.
 

Автор: Екип УБГ


Фотограф: Екип УБГ