Честване на Тодоровден в Екопарк Варна

Градина: Варна
Дата на публикуване: 07.03.2022 г.

Конски впрягове и фолклорна програма в УБГ-Варна

Университетска Ботаническа Градина Екопарк Варна продължава традицията по честване на Тодоровден с конски впрягове и богата фолклорна програма.
Откриването на празника ще започне в 11:00 часа на 12 март и ще бъде последвано от обичайния водосвет за здраве. Програмата ще включва конкурс за най-красив конски впряг, томбола с награди и разбира се традиционната кушия с коне.
И тази година в празника ще се включи сдружение за исторически възстановки „Чигот”, които ще демонстрират на гостите на Екопарк Варна стрелба с лък и автентични бойни техники.
Посетителите ще имат възможност да се запознаят отблизо и с един от най-старите занаяти за изработване на конски седла, сбруи, ремъци и др. от дебела обработена кожа - сарачеството.
Тодоровден е църковен празник, празнуван в съботния ден от първата седмица на Великия пост. Църквата възпоменава паметта на Св. Теодор Тирон. Отбелязва се с тържествено почитане на коня и надбягвания с коне – кушии. Оттам идва и другото му наименование – Конски Великден.
С отбелязването на Тодоровден ще бъде открит сезон 2022 за ботанически посещения, екологичен и културен туризъм в Екопарк Варна.
Екопарк Варна се намира в к.к. „Св. св. Константин и Елена“. Вход откъм спирка „Ботаническа градина“ на главния път за к.к. „Златни Пясъци“.


Вход: 1,00 лв. за възрастни - подпомагане на ботаническите градини в ситуация на криза
Деца, учащи и пенсионери: вход свободен
Паркинг: 4,00 лв.
Вход за участници: черен път откъм кв. Виница

12-ти март (събота) 2022 г. от 11:00 часа
 

Автор: ЦК/УБГВн


Фотограф: АТ/УБГВн