Въздействието на Covid-19 върху ботаническите градини в световен мащаб

Градина: Всички градини
Дата на публикуване: 21.01.2022 г.

Разпространението на COVID-19 се отрази на много институции и ботаническите градини са едни от тях. Те трябваше временно да затворят и това засегна икономически много от градините по света, причинявайки съкращение на финансирането поради липса на посетители. Подобно на много музеи или концертни места, ботаническите градини също трябваше да отлагат събития.
Кена Кесълбъри, научен сътрудник в Съвместния институт за лабораторна астрофизика към Университета в Колорадо, САЩ,  провежда изследване за журнала на BGCI (BGjournal) относно ефектите от пандемията COVID-19 върху ботаническите градини по цял свят, базирано на интервюта с техните ръководители. Мненията се обединяват около намаляването на приходите, заради ограничените посещения по време на социалната изолация. Тъй като грижите по поддържане на растителните колекции в ботаническите градини продължават, подходът на специалистите в тази ситуация е да ангажират своята аудитория  с повече онлайн активност. Чрез редовното  публикуване на статии свързани с интересни и характерни през сезона видове, онлайн беседи за деца и възрастни и виртуални разходки, градините успяват да задържат вниманието на своите посетители.
Служителите на Университетски Ботанически Градини са оптимистично настроени, че след дългото социално дистанциране, интересът към тези институции ще се повиши като място за отдих, разходки на открито и опознаване на растителното биоразнообразие от цял свят.
Източник: The impact of Covid-19 on botanic gardens globally” Kenna Castleberry for BGjournal 17.2
 

Автор: ДМ УБГВн


Фотограф: ПБ