ЗАПОЧНА ПРИБИРАНЕТО НА ЕДРОРАЗМЕРНИТЕ КАКТУСИ И СУКУЛЕНТИ В УБГ-БАЛЧИК

Градина: Балчик
Дата на публикуване: 19.10.2021 г.

Днес започна ежегодното прибиране на едроразмерните кактуси и сукуленти от откритата експозиция в „Градината на боговете“ и градина „Разсадника“. Растенията прекарват всеки зимен период в закрита оранжерия, при температура около 15°С. На площ от 680 кв. м. от месец април бяха експонирани над 600 екземпляра от 42 растителни вида.
Кактусите са предимно от род Opuntia, а сукулентите от род Aloe, както и от семействата Млечкови (Fam. Euphorbiaceae) и Столетникови (Fam. Agavaceae).
 
Служители на градината, съвместно с колеги от УБГ Екопарк - Варна пренасят на ръце огромните растения. Истинско изпитание е преместването на някои от екземплярите, които тежат над 300 килограма. Поради големите им размери и крехката структура всичко се извършва изключително внимателно, за да се ограничи отчупването на парчета. Отчупените части ще бъдат вкоренени и при откриването на следващия летен сезон ще бъдат експонирани заедно с останалите едроразмерни видове.
 
Екзотичните растения са една от визитните картички на Университетска Ботаническа градина – Балчик, която съхранява втората по големина в Европа колекция от кактуси и сукуленти след тази в Княжество Монако.