БОТАНИЧЕСКА БЕСЕДА ЗА ЕНЬОВДЕН В ЕКОПАРК ВАРНА

Градина: Варна
Дата на публикуване: 24.06.2021 г.

Университетска Ботаническа Градина Екопарк - Варна проведе ботаническа беседа с ученици от 2 клас на ОУ „Йордан Йовков“, гр. Варна. Децата научиха люботни факти за народния празник Еньовден и лечебната сила на билките. Всеки имаше възможност да са запознае с разнообразието от билки, които ботаническата градина предлага, да се докосне до тях и да усети ароматът им.
Беседата включваше и обиколка на част от най-интересните кътове в парка – Езерото на духовете, къта „Аризона“, колекцията „Хемерокалиси“, Розариума. Кремавобелите цветове на едролистната магнолия (Magnolia grandiflora L.) привлякоха младите природолюбители и всички усетиха нежния й цитрусов аромат.
Учениците получиха богата информация относно сезонното зацветяване в Екопарк-Варна, както и за ежедневните грижи, които се полагат за растителните колекции.
През изминалата седмица ботаническа беседа се проведе и с ученици от ОУ „Васил Априлов“, гр. Варна и две училища от гр. Велико Търново - ОУ „Христо Ботев“ и ОУ „Патриарх Евтимий“.
Беседите са част от образователната и социална дейност, която УБГ-Варна, като звено на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ развива. Една от основните задачи на Университетските ботанически градини е да представят многообразието на растителното царство, да разширяват познанията на хората в тази насока и да провеждат мероприятия по опазване на редки и застрашени растителни видове.
Университетска Ботаническа градина - Екопарк Варна, организира с предварителни записвания посещения и ботанически беседи с ученици и студенти от всякакви възрастови групи.
 
 

Автор: ЦК


Фотограф: ЦК