ПОДХРАНВАНЕ НА ПТИЦИТЕ ПРЕЗ ЗИМНИЯ СЕЗОН

Градина: Всички градини
Дата на публикуване: 21.01.2021 г.

Грижи за птиците в Университетски Ботанически градини

Университетските Ботанически градини години наред провеждат кампания по зимното подхранване на дивите пойни птици. През зимата им е изключително трудно да си набавят необходимата храна за да оцелеят. Поради тази причина служителите на градините редовни зареждат хранилките със семена и предварително подготвени смески. Освен специализираните хранилки сме приспособили шишарки и дървени пънчета, които са в унисон с местообитанието на пернатите. Семената задължително трябва да бъдат сурови и безсолни. Слънчогледът е една от най-подходящите храни поради високата си енергийна стойност, от която птиците се нуждаят през зимата. Благодарение на това се поддържа богатото орнитологично разнообразие - синигери, червеногръдки, врабчета, сойки, чинки, зеленики, малки и големи пъстри кълвачи, косери, гугутки, свраки, врани и др.  
Инициативата за зимно подхранване на птиците стартира преди повече от 10 години и е организирана съвместно с Българското дружество за защита на птиците.
Лесен начин да се подпомогне презимуването на птиците е като се постави някаква хранилка, дори и от подръчен материал и се зарежда редовно с трохички, семенца и др.