ПРИКЛЮЧИ ПРИБИРАНЕТО НА ЕДРОРАЗМЕРНИТЕ КАКТУСИ И СУКУЛЕНТИ В УБГ-БАЛЧИК

Градина: Балчик
Дата на публикуване: 28.10.2020 г.

Завърши ежегодната дейност по прибиране на едроразмерните кактуси и сукуленти от откритите експозиции в „Градината на боговете“ и градина „Разсадника“. Топлолюбивите растения ще прекарат зимния период в закрита оранжерия, при температура около 15°С. От април тази година над 600 екземпляра от 42 растителни вида бяха засадени и аранжирани на площ от 680 кв.м.
Кактусите са предимно от род Opuntia, а сукулентите от род Aloe, както и от семействата Млечкови (Fam. Euphorbiaceae) и Столетникови (Fam. Agavaceae).
Служители на градината, съвместно с колеги от УБГ Екопарк - Варна пренесоха на ръце огромните растения. Истинско изпитание е преместването на някои от екземплярите, които тежат над 300 килограма. Поради големите им размери и крехката структура всичко се извършва изключително внимателно, за да се ограничи отчупването на парчета. А ако това се случи, отчупените части се вкореняват и при откриването на следващия летен сезон се експонират заедно с останалите едроразмерни екземпляри.
Екзотичните растения са една от визитните картички на Университетска Ботаническа градина – Балчик, която отглежда колекция от кактуси и други сукуленти, втора по брой видове в Европа, след тази в Княжество Монако.
 

Автор: ЦК/УБГБк


Фотограф: ЦК/УБГБк