Университетска ботаническа градина – Балчик отбелязва своята 65-та годишнина

Градина: Балчик
Дата на публикуване: 27.07.2020 г.

На 27 юли 2020 г. Университетска ботаническа градина – Балчик отбелязва своя 65 годишен юбилей. На тази дата през 1955 г. със Заповед на Министъра на културата и образованието на територията на бившата лятна резиденция на румънската кралица и под ръководството на известния български учен ботаник академик Даки Йорданов е създадена Градината.
Днес, 65 години по-късно, Университетска ботаническа градина – Балчик, като част от Университетските ботанически градини към Софийски университет „Св. Климент Охридски“  (София, Варна и Балчик) принадлежи към глобалното семейство на ботаническите градини: член е на Световния съвет на ботаническите градини (BGCI), на Европейския консорциум на Ботаническите градини (EBGC), на образователната мрежа за екологично образование в Ботаническите градини (EBGEN), Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места“ (ICOMOS). От 1956 г. ежегодно публикува своя Index Seminum и участва със своите колекции в обмена на семена с ботаническите градини от цял свят. Определена е за спасителен център по Вашингтонската конвенция CITIES, която контролира търговията с редки и застрашени видове. През 2005 г. е обявена за защитена местност по Закона за защитените територии, Носител на орден Кирил и Методий II-ра степен за нейните заслуги за пропагандирането постиженията на биологическата наука.
Тази година предвид сложната и динамична обстановка свързана с разпространението на COVID-19 и с цел спазване на всички противоепидемични мерки, УБГ-Балчик ограничава провеждането на масови мероприятия.
Днес, в знак на признателност и почит към делото на акад. Даки Йорданов бе поднесен венец от името на Ръководството на Университетски ботанически градини на паметната му плоча пред Административната сграда.
През настоящата година, всички мероприятия и активности в Градината са посветени на 65-годишния юбилей от създаването й. През 2020 година поставихме началото на виртуален тур със заснемане „Парада на лалетата“, в градина Разсадник и „Божествена градина“, който е вече достъпен на нашият сайт. Работим по втората част на заснемането, което ще представи цветните килими на лятното зацветяване във всички части на Градината.
Стартирахме и ботаническа галерия, включваща научни илюстрации на растителни семейства, която ще допълваме и обогатяваме.
Всеки посетител на УБГ-Балчик в днешния ден получава растение от летните разсади, отгледани в Градината и отнасяйки цвете в дома си, с грижа за него, да стане част от нашето голямо семейство.
 

Автор: ЦК/УБГБк


Фотограф: ЦК/УБГБк