Деца от частно средно училище „Аз съм българче“ посетиха Университетска ботаническа градина – Балчик

Градина: Балчик
Дата на публикуване: 26.06.2020 г.

Ученици от лятното училище към частно средно училище „Аз съм българче“ посетиха Университетска ботаническа градина – Балчик и участваха в лятното зацветяване на градината.
С огромен ентусиазъм и интерес към процеса на зацветяване малчуганите засадиха стръкчета летен разсад – Африканска маргаритка (Osteospermum eklonis) и Ирезине (Iresine lindenii).
Професионалист градинар от Ботаническата градина, им обясни наименованието на всяко растение, етапите на засаждане и ежедневните грижи, които се полагат за цветята в УБГ. Най-напред им бе демонстрирано как да извадят растението от саксийката, след това колко е важно да разрохкат пръста, за да се разтвори образувания корен и да се прихване по-бързо растението, след като се засади в земята. След това им бе показано как да отмерят разстоянието между растенията, да използват лопатката и да правят правилни дупки в земята, където да поставят растението. Накрая разбраха и че растението не трябва да бъде поливано директно, а около него, за да не се получи изгаряне на листата и цветовете.
Всички получиха подарък - растение, отгледано в УБГ, което да засадят у дома в градината или на терасата.