УБГ-Балчик посрещна Еньовден

Градина: Балчик
Дата на публикуване: 24.06.2020 г.

Днес, Университетска ботаническа градина – Балчик отбеляза народния празник Еньовден. Пред инфо – центъра до главен вход бе открит щанд - базар с лечебни растения - билки, произведени при нас и оглеждани в колекциите на УБГ. Посетителите получиха стръкче ароматни билки, събрани от Градината. Всеки имаше възможност да са запознае с голямото разнообразие от видове и сортове билки, които ботаническата градина поддържа в колекциите от живи растения в градина Разсадника и Божествена градина, както и предлага за закупуване.
Празникът се чества всяка година на 24 юни. Вярва се, че на този ден билките имат най-голяма лечебна сила. Според народа, на Еньовден започва далечното начало на зимата — казва се “Еньо си наметнал кожуха да върви за сняг”. Вярва се, че сутринта на празника, когато изгрява Слънцето “трепти”, “играе” и който види това, ще бъде здрав през годината. Преди да “тръгне към зимата” то се окъпва във водоизточниците и прави водата лековита. После се отърсва и росата, която пада е с особена магическа сила. Затова всеки трябва да се умие преди изгрев в течаща вода или да се отъркаля в росата за здраве.
Според поверието нощта срещу Еньовден е магическа – звездите слизат на земята и омайват тревите и цветята, придавайки им магическа целебна сила.
Ето защо се смята, че на Еньовден различните треви и билки имат най-голяма лечебна сила, особено на изгрев слънце. Затова е най-добре да се берат рано сутринта преди изгрев слънце. Жените — баячки, магьосници ходят сами и берат билки, с които после лекуват и правят магии.
Най-важна сред самодивските билки, които се берат на Еньовден, е Еньовчето (Galium verum L.). Счита се, че с него се лекуват всякакви болести, а мома, закичена с тази билка привлича като магнит ергените.
На Еньовден празнуват фармацевти и билкари, както и хората с имена Енчо, Йоан, Яна, Янко, Биляна, Диян, Диана и производните на тях, както и тези с имена на билки.
 

Автор: Екип УБГ


Фотограф: Екип УБГ