ТОДОРОВДЕН В ЕКОПАРК ВАРНА

Градина: Варна
Дата на публикуване: 07.03.2020 г.

ЧЕСТВАНЕ НА КОНСКИ ВЕЛИКДЕН В УНИВЕРСИТЕТСКА БОТАНИЧЕСКА ГРАДИНА - ЕКОПАРК ВАРНА

За деветнадесета поредна година Университетска Ботаническа Градина – Екопарк Варна отбеляза църковният празник Тодоровден с богата програма, включваща конкурс за най-красив конски впряг, изпълнения на фолклорни и вокални състави, томбола с много награди и кушия.

Наричан още Конски Великден, Тодоровден е царковен празник, с който се открива сезон 2020 за ботанически посещения, екологичен и културен туризъм в Екопарк Варна.

Празникът беше открит с приветсвена реч на Ректора на СУ “Св. Климент Охридски“ - проф. д.ф.н. Анастас Герджиков и зам.-директора на Университетски Ботанически Градини – Огнян Илиев. Домакините бяха поздравени от официалните гости на събитието -  проф. Драгомир Пламенов, катедра Растениевъдство към Технически Университет – Варна, проф. Нешо Чипев към Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания (ИБЕИ) при БАН и проф. Пламен Митов, зам.-декан на Биологическия факултет към Софийски Университет.

По традиция програмата започна с тържествен водосвет за здраве и поздравителен адрес от Флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров от ВВМУ „Н.Й. Вапцаров“.

Гвоздеят на програмата – кушия с коне – завърши с победител Васил Виталов с кобила Габриела, който получи голямата награда – жив коч - връчена от Ректора на СУ “Св. Климент Охридски“ - д.ф.н. Анастас Герджиков. Наградата за най-красив конски впряг в  дисциплина чифт получи Николай Лефтеров с кобила Веска и кон Бойко, а в дисциплина тек - Васил Виталов с кобила Габриела.

За първа година в празника участваха и сдружение за исторически възстановки „Чигот”, които демонстрираха на гостите на Екопарк Варна стрелба с лък и автентични бойни техники.

В паузите бяха раздадени много награди на публиката от проведената томбола. Фолклорната програма беше осигурена от Детски народен оркестър "Варненчета", с ръководител Николай Дойников и вокално студио "Медени звънчета", с ръководител Петя Драгнева.

Университетски Ботанически Градини имат научно-образователна, културна и социална мисия и функционират, базирайки се на Глобалната стратегия за опазване на растенията (GSPC), заложена и в журналът за връзка между растенията и обществото - Plants, People, Planet, част от програмата на Световния съвет на Ботаническите градини (BGCI), в който градините членуват.

Топлото и слънчево мартенско време допълни настроението на празника и по поляните на парка се извиваха весели хора.
 

Автор: AT/УБГВн


Фотограф: AT/УБГВн