ПРАЗНУВАМЕ ЕНЬОВДЕН С ПРЕСНИ БИЛКИ

Градина: Балчик
Дата на публикуване: 24.06.2019 г.

Лайка, ехинацея, мента и още много билки само днес на вход "Разсадник"

Днес Университетска ботаничческа градина-Балчик отбелязва Еньовден. Още от сутринта на вход "Разсадник" всеки посетител получи като подарък стрък българска билка, току-що набрана от градината. 

На 24 юни празнуваме Еньовден - празник на слънцето, билките и водата. Вярва се, че на този ден билките имат най-голяма лечебна сила. Празникът съвпада с лятното слънцестоене, затова и много от поверията и обичаите са свързани с пътя на небесното светило и култа към него. Според народа, на Еньовден започва далечното начало на зимата — казва се “Еньо си наметнал кожуха да върви за сняг”. Вярва се, че сутринта на празника, когато изгрява Слънцето “трепти”, “играе” и който види това, ще бъде здрав през годината.

Точно по изгрев, всеки трябва да се обърне с лице към него и през рамо да наблюдава сянката си. Отразява ли се тя цяла, човекът ще бъде здрав през годината, а очертае ли се наполовина – ще боледува.
Вярва се, че преди да “тръгне към зима” слънцето се окъпва във водоизточниците и прави водата лековита. После се отърсва и росата, която пада е с особена магическа сила. Затова всеки трябва да се умие преди изгрев в течаща вода или да се отъркаля в росата за здраве.

Според поверието нощта срещу Еньовден е магическа – звездите слизат на земята и омайват тревите и цветята, придавайки им магическа целебна сила.

Ето защо се смята, че на Еньовден различните треви и билки имат най-голяма лечебна сила, особено на изгрев слънце. Затова е най-добре да се берат рано сутринта преди изгрев слънце. Жените — баячки, магьосници ходят сами и берат билки, с които после лекуват и правят магии.

Най-важна сред самодивските билки, които се берат на Еньовден, е Еньовчето. Счита се, че с него се лекуват всякакви болести, а мома, закичена с тази билка привлича като магнит ергените.

Набраните билки трябва да са 77 и половина - 77-те билки лекуват точно определени болести, а половинката билка е предназначена за лекуване на неизлечима болест. Тази билка се бере със затворени очи, защото никой не знае коя е тя.

С тревите и цветята, набрани на празника, увиват голям еньовски венец, през който се провират всички за здраве. Той също се запазва и се използва за лекуване. Докато билките, които се берат на Гергьовден се използват за лекуване на добитъка, то еньовденските билки се използват за лекуване на хората.

На Еньовден празнуват фармацевти и билкари, както и хората с имена Йоан, Янко, Енчо и производните на тях, както и тези с имена на билки.

Автор: ДД/УБГБк


Фотограф: ДД/УБГБк