ВЪРБОВО ВЕНЧЕ НА ЦВЕТНИЦА В УНИВЕРСИТЕТСКА БОТАНИЧЕСКА ГРАДИНА-БАЛЧИК

Градина: Балчик
Дата на публикуване: 22.04.2019 г.

На 28 април православната църква отбелязва Цветница

В неделя отпразнувахме Цветница!

Университетска ботаническа градина-Балчик беше подготвила малка изненада за посетителите си. Бяхме обособили място, откъдето гостите ни можеха да си вземат традиционната за празника върбова клонка и да сплетат свой собствен венец, който да отнесат в домовете си. Имаше и информационни табели, чрез които всички чуждестранни туристи, незапознати с празника, можеха да се информират за какво са тези върбови клонки и защо са така желани за домовете на православните християни. Наши служители бяха на място през цялото време, за да споделят емоцията от празника с туристите. В малкия ни зелен параклис в градина Разсадника пък можеха и да бъдат запалени свещи за здраве и благоденствие.

Наричаме денят още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или Палмова неделя (в западните църкви). Празникът се пада в шестата неделя на Великия пост. На този ден в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клонки. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася до дома си за здраве. Пак за здраве се окичват с върбови клонки портите и се сплита венче от осветената в църквата върба. Върбовите клонки символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Исус Христос. В този ден, който е през периода на постите, се разрешава риба, а останалите ястия на трапезата трябва да са изцяло постни.

Имен ден празнуват всички, които носят имена, произлизащи от названия на растения: Ангел(ина), Биляна, Божура, Виолета, Върба, Върбан, Върбинка, Гергин(а), Гроздан(к)а, Далия, Дафина, Делия, Делян(а), Дилян(а), Димитър - другото име на Богородичката е Димитровче, Динка, Детелин(а), Елица - идва от Ела, Жасмина, Здравка, Здравко, Зюмбюл(ка), Ива, Иглика, Калин(а), Калия, Камелия, Карамфил(к)а, Китка, Латинка, Лили, Лила, Лилия, Лиляна, Лора, Люлина, Маргарита, Магнолия, Малина, Нева, Невен(а), Незабравка, Петуния, Ралица, Роза, Росен, Росица, Смилян(а), Теменуга, Теменужка, Трендафил(ка), Фидан(к)а, Ангел(ина), Цвета, Цветан(а), Цветанка, Цветелин(а), Цветомир(а), Цветослав(а), Цвятко, Череша, Явор(а), Ягода, Ясен(а), Ясмина и др.

 

Автор: ДД/УБГБк


Фотограф: ДГ/УБГБк