БОДЛИВИТЕ ГИГАНТИ ОТНОВО ЩЕ СЕ РАДВАТ НА БАЛЧИШКОТО СЛЪНЦЕ

Градина: Балчик
Дата на публикуване: 18.04.2019 г.

Успешно експониране на кактуси 2019

През студените зимни месеци, бодливите гигантите бяха грижливо прибрани на закрито и топло. С настъпването на пролетта и повишаването на температурите, кактусите вече могат да бъдат изнесени на открито.

Пренасянето и засаждането е трудна и деликатна задача, изискваща внимание и синхрон на оркестър. "Концертът" успешно се дирижира от гл. специалист зелени площи и оранжерии В. Радева. Истинско изпитание е изнасянето на някои от екземплярите, които тежат над 300 килограма. Градинарите пренасят на ръце огромните крехки растения. Колекцията от внушителните представители на рода Opuntia, както и от разнообразието на семейство столетникови (Agavaceae) са аранжирани на площ от над 700 кв. м. Над 40 вида, представени от над 600 екземпляра ще бъдат експонирани на открито през туристическия сезон и тази година.

Визитната картичка на Университетска ботаническа градина – Балчик - едроразмерните кактуси и сукуленти заеха своите места в  алеята зад кипарисите в "Божествената градина” и градина "Разсадника”. Колекцията е втората по големина в Европа на открито след тази в Княжество Монако, като в нея са представени едни от най-старите екземпляри бодливи растения, някои от които на възраст над 60 години.

 

Автор: СН/УБГБк


1

2

3

4

5

Фотограф: МД/УБГБк