ТОДОРОВДЕН В ЕКОПАРК ВАРНА

Градина: Варна
Дата на публикуване: 16.03.2019 г.

КОНСКИ ВПРЯГОВЕ И КУШИИ В УНИВЕРСИТЕТСКА БОТАНИЧЕСКА ГРАДИНА - ЕКОПАРК ВАРНА

По традиция и тази година в Университетска Ботаническа Градина - Екопарк Варна се отбеляза Тодоровден.
В народния календар Тодоровден е познат още като Конски Великден, тъй като в този ден по традиция се провеждат конски надбягвания /кушии/.

Събитието е под патронажа на Ректора на СУ “Св. Климент Охридски“ - проф. дфн Анастас Герджиков - и е традиционно за дейността на Ботаническата градина, с което се поставя началото на сезон 2019 г. за ботанически посещения, екологичен и културен туризъм в Екопарка.

Празникът беше открит с тържествен водосвет, приветствени слова от името на зам.-директора на Университетски Ботанически Градини - Огнян Илиев  и поздравителни адреси от Началник кап. I ранг проф. двн Боян Медникаров от ВВМУ „Н.Й. Вапцаров“ и ректора на ВСУ "Черноризец Храбър" - проф. д-р Петър Христов. На събитието присъстваха гости и представители от Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН (ИБЕИ), Природен парк "Златни пясъци" и други.

Голямата награда - жив коч - за победителя в кушията - Георги Калчев с кобила Мелиса - беше връчена от проф. Пламен Митов от името на деканското ръководство на Биологическия факултет към СУ "Климент Охридски". Награди получиха и победителите, спечелили призовите места за най-красив конски впряг - за тек - Васко Витанов с кобила Гери и за чифт - Николай Петров с кобили Палма и Веска.

В паузите бяха раздадени много награди на публиката от проведената томбола. Празникът премина с много музика и настроение. Фолклорната програма беше осигурена от оркестър "Кавадари" към училище "К. Преславски" - Варна, с ръководител Драгни Драгнев и вокално студио "Медени звънчета" с ръководител Петя Драгнева.

 

Автор: АТ/УБГВ


Фотограф: ДД/УБГВ