ПАТРОНЕН ПРАЗНИК НА СУ "СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ"

Градина: Варна
Дата на публикуване: 25.11.2018 г.

С ТЪРЖЕСТВЕН ВОДОСВЕТ И МОЛИТВА ЗА ЗДРАВЕ И БЛАГОДЕНСТВИЕ БЕ ПОЧЕТЕН ПРАЗНИКЪТ НА СВЕТИ КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ В ЕКОПАРК ВАРНА.

Служители и гости на Университетска ботаническа градина Екопарк  Варна се отправиха с литийно шествие, предвождано от кръста, иконите и хоругвите на православни светци,  към едноименният параклис. Църковен хор предаде тържественост на шествието. Празничното богослужение продължи с водосвет и молебен за здраве и благоденствие. Раздаден бе рибен курбан.
През 2018 година Софийският университет „Св. Климент Охридски“ отбелязва сто и тридесетата година от своето създаване. Рожденият ден на първия университет на България е рожден ден на българското висше образование.
На днешната дата - 25 ноември, Светата православна църква чества именния ден на Свети Климент Охридски, заедно със Свещеномъченик Климент, епископ Римски.
Свети Климент Охридски е роден през 840 г. в гр. Солун. Личността му става известна, когато Равноапостолите просветители на славянските народи Св. св. Кирил и Методий се отправили към Моравия и взели със себе си от своята родина юношата Климент.
Св. Климент Охридски  е един от учениците на братята Кирил и Методий, наричан от средновековните византийски автори "пръв епископ, който проповядвал на български език".
Тачен е като един от най-значимите автори на старобългарски език, оставил след себе си жития, похвални слова и преводи на богослужебни текстове. Смята се, че той е първият, който въвежда кирилицата.
 

Автор: ПБ/УБГВ


Фотограф: ПБ/УБГВ