ЗАПОЧНА ПРИБИРАНЕТО НА ЕДРОРАЗМЕРНИТЕ КАКТУСИ И СУКУЛЕНТИ В УБГ-БАЛЧИК

Градина: Балчик
Дата на публикуване: 17.10.2018 г.

 
От днес започва ежегодното прибиране на едроразмерните кактуси и сукуленти от откритата експозиция в Божествена градина в закрита оранжерия. Топлолюбивите растения ще зимуват на температура от около 15°С в оранжерията. Там ще преживеят ниските зимни температури, характерни за нашите географски ширини, до настъпването на пролетта.  
 
Кактусите са предимно от род Opuntia (Опунция), а сукулентите от род Aloe, както и от семействата Млечкови (Fam. Euphorbiaceae) и Столетникови (Fam. Agavaceae).
 
Служителите на градината предстои да пренесат на ръце около 700 броя растения, над 500 от които кактуси, достигащи до 650-700 кг. Поради големите им размери и крехката структура операцията ще се извършва изключително внимателно, за да се ограничи отчупването на парчета. Отчупените части ще бъдат вкоренени и при откриването на следващия летен сезон ще бъдат експонирани заедно с  останалите едроразмерни видове.
 
Екзотичните растения са бисерите в короната на Университетска Ботаническа градина – Балчик, която съхранява втората по големина в Европа колекция от кактуси и сукуленти след тази в Княжество Монако.
 

Автор: ДД/УБГБк


Фотограф: ДД/УБГБк