ЕНЬОВДЕН Е!

Градина: Балчик
Дата на публикуване: 22.06.2018 г.

Еньовден в Университетска ботаническа градина Балчик.

За поредна година Университетска ботаническа градина Балчик отбелязва народния празник Еньовден. По случай празника в градина Разсадника от 09:30 часа ще бъде открит щанд-базар с билки и подправки, произведени в Ботаническата градина в Балчик.
Заповядайте да се запознаете с голямото разнообразие от видове и сортове билки, които ботаническата градина предлага.

В неделя е Еньовден - празник на слънцето, билките и водата. Вярва се, че на този ден билките имат най-голяма лечебна сила. Празникът съвпада с лятното слънцестоене, затова и много от поверията и обичаите са свързани с пътя на небесното светило и култа към него. Според народа, на Еньовден започва далечното начало на зимата — казва се “Еньо си наметнал кожуха да върви за сняг”. Вярва се, че сутринта на празника, когато изгрява Слънцето “трепти”, “играе” и който види това, ще бъде здрав през годината.
Точно по изгрев, всеки трябва да се обърне с лице към него и през рамо да наблюдава сянката си. Отразява ли се тя цяла, човекът ще бъде здрав през годината, а очертае ли се наполовина – ще боледува.
Вярва се, че преди да “тръгне към зима” слънцето се окъпва във водоизточниците и прави водата лековита. После се отърсва и росата, която пада е с особена магическа сила. Затова всеки трябва да се умие преди изгрев в течаща вода или да се отъркаля в росата за здраве.
Според поверието нощта срещу Еньовден е магическа – звездите слизат на земята и омайват тревите и цветята, придавайки им магическа целебна сила.
Ето защо се смята, че на Еньовден различните треви и билки имат най-голяма лечебна сила, особено на изгрев слънце. Затова е най-добре да се берат рано сутринта преди изгрев слънце. Жените — баячки, магьосници ходят сами и берат билки, с които после лекуват и правят магии.
Най-важна сред самодивските билки, които се берат на Еньовден, е Еньовчето. Счита се, че с него се лекуват всякакви болести, а мома, закичена с тази билка привлича като магнит ергените.
Набраните билки трябва да са 77 и половина - 77-те билки лекуват точно определени болести, а половинката билка е предназначена за лекуване на неизлечима болест. Тази билка се бере със затворени очи, защото никой не знае коя е тя.

С тревите и цветята, набрани на празника, увиват голям еньовски венец, през който се провират всички за здраве. Той също се запазва и се използва за лекуване. Докато билките, които се берат на Гергьовден се използват за лекуване на добитъка, то еньовденските билки се използват за лекуване на хората.
На Еньовден празнуват фармацевти и билкари, както и хората с имена Йоан, Янко, Енчо и производните на тях, както и тези с имена на билки.