INDEX SEMINUM НА УНИВЕРСИТЕТСКИТЕ БОТАНИЧЕСКИ ГРАДИНИ ЗА 2018г

Градина: Всички градини
Категория: Биоразнообразие, Опазване
Дата на публикуване: 23.01.2018 г.

Събрани са семена от над 100 сорта и вида кактуси и сукуленти

За поредна година Университетски Ботанически градини публикуват своя INDEX SEMINUM във връзка с едноименната програма (от латински „списък със семена“). Във връзка със Конвенцията за биологично разнообразие от 1992 приета в Рио де Жанейро, ние сме ангажирани с предоставяне на подходящ растителен генетичен материал за национални и международни научни изследвания, образование, опазване и устойчиво използване на растенията, както и на редки и застрашени видове от нашите колекции към други градини. Ежегодно обменът се осъществява с над 400 ботанически градини и институции по света. Размяната обикновено протича през първото четиримесечие на годината, като международните правила изключват частни лица да бъдат поръчители на семена. За предстоящия тазгодишен семенен обмен от Университетските ботанически градини на Софийския Университет сме подготвили материал от близо 400 вида, растящи на открито и в оранжерите с топлолюбиви растения.

Семената се събират ръчно през цялата 2017 година, в следствие на различните периоди за плододаване на всеки един вид. Те подлежат на кратка обработка с цел премахване на излишната влага и опасността от развите на плесени. След това растителният материал се съхранява в продължение на 3 до 5 години (генетична семенна банка) в условия, запазващи максимално жизнеността и кълняемоста на семената.

Изготвеният Index Seminum е публикуван на страницата на Университетските ботанически градини и започна изпращането му до другите колеги по електронната поща.

Автор: ПМ/УБГБк


Мammillaria prolifera

Фотограф: ПМ/УБГБк