ЗАВЪРШИ ПРИБИРАНЕТО НА ЕДРОРАЗМЕРНИТЕ КАКТУСИ И СУКУЛЕНТИ В УНИВЕРСИТЕТСКА БОТАНИЧЕСКА ГРАДИНА-БАЛЧИК

Градина: Балчик
Категория: Градини
Дата на публикуване: 17.10.2017 г.

Зимата идва, а в Ботаническа градина Балчик това означава едно – време е да се приберат едроразмерните кактуси и сукуленти

Зимата идва, а в Ботаническа градина Балчик това означава едно – време е да се приберат едроразмерните кактуси и сукуленти от откритата експозиция в Божествена градина в зимния им дом. Растенията прекарват всеки зимен период (от средата на октомври до средата на април) в закрита оранжерия, при температура около 15°С. Кактусите са предимно от род Opuntia (Опунция), а сукулентите от род Aloe, както и от семействата Млечкови (Fam. Euphorbiaceae) и Столетникови (Fam. Agavaceae). Някои индивиди достигат до 650-700кг, а общият им брой е около 700, като кактусите са над 500. Два пъти в годината служителите на градината пренасят на ръце огромните растения, които са крехки и много лесно се чупят. От отчупените части чрез вкореняване ще израснат нови кактуси.
Бодливите растения са един от символите на Университетска Ботаническа градина – Балчик, която съхранява втората по големина в Европа сбирка от кактуси и сукуленти след тази в Княжество Монако.
 

Автор: Мирослава Димитрова/УБГБк


Фотограф: Мирослава Димитрова/УБГБк