ЧЕСТВАМЕ 77 ГОДИНИ ОТ ВЪЗВРЪЩАНЕТО НА ЮЖНА ДОБРУДЖА В ПРЕДЕЛИТЕ НА БЪЛГАРИЯ

Градина: Балчик
Дата на публикуване: 07.09.2017 г.

Университетска ботаническа градина – Балчик и Регионален исторически музей – Добрич със съвместно мероприятие.

Ден след 06 септември – Съединението на Княжество България и Източна Румелия  Университетска ботаническа градина – Балчик отбеляза друг празник – Възвръщането на Южна Добруджа към Княжество България.
На 07 септември 2017 г. в Ботаническа градина – Балчик бе открита изложбата „Добруджа 1940“. Сбирката от фотоси бе любезно предоставена от Регионалния исторически музей – Добрия и е посветена на 77-годишнината от възвръщането на Южна Добруджа към България. В нея са включени копия на документи, свързани с подписването на Крайовския договор, което става на 7 септември 1940 г. На 18 табла са проследени историческите събитията от работата на българската делегация в Крайова по време на преговорите по подписването на историческия договор, както и пътят на българската армия, и посрещането й в по-големите български градове: Тутракан и Балчик  на 21 септември, Каварна и Добрич на 25 септември и Силистра на 1 октомври.
Изложбата беше официално открита от Председателят на Общински съвет Балчик, г-н Илиян Станоев и от г-н Дарин Канавров, представител на Исторически музей Балчик, който с кратко представяне на фотоизложбата ни въвлече в атмосферата на събитията от 07 септември 1940 г.
Изложбата ще остане до 27 септември 2017 г. в Експозиционната оранжерия на Университетска ботаническа градина – Балчик от 08:00 до 20:00 часа, всеки ден.
ЗАПОВЯДАЙТЕ!

Автор: ПС/УБГБк


Фотограф: ПБ/УБГВн