ТОДОРОВДЕН В ЕКОПАРК ВАРНА

Градина: Варна
Дата на публикуване: 04.03.2017 г.

КОНСКИ ВЕЛИКДЕН И КУШИИ В БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА

По традиция и тази година в Университетска ботаническа градина Екопарк – Варна се отбеляза Тодоровден. Мероприятието е под патронажа на Ректора на СУ “Св. Климент Охридски“  и е традиционно за дейността на Ботаническата градина, с което се поставя началото на сезон 2017 за ботанически посещения, екологичен и културен туризъм в Екопарка. Празникът беше открит с тържествен водосвет,  приветствени слова от името на ректора на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. дфн Анастас Герджикови и поздравителен адрес от Началника на ВВМУ „Н.Й. Вапцаров“ Флотилен адмирал, проф. д.в.н. Боян Медникаров.  Сред присъстващите официални гости бяха  преподаватели от Софийски университет, Шуменски университет, Технически университет Варна, кмета на града, както и представители на бизнеса.
Почетният гост на събитието проф. д.и.н. Иван Илчев (ректор на СУ "Св. Климент Охридски 2007-2015 г.) връчи голямата награда жив коч на победителя в кушиите Жоро Ялъмов с кон Ахилес. Награди получиха и  победителите спечелили призовите места за  най- красив конски впряг.
Представители на сдружение „Бран“, облечени в четнически униформи  показаха демострационна езда. Бяха раздадени много награди на публиката. Празникът премина с много музика и настроение. Ученици на Николай Докторов представиха българска народна музика.
Посетителите на градината се запознаха с пътуващата фотоизложба „Пясъчните дюни и скалните местообитания– част от красивата природа на България“ на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН. Изложбата беше открита от проф. Светлана Банчева.
 

Автор: ПБ/УБГВ


Фотограф: ПБ/УБГВ