ПРЕДСТАВЯНЕ НА ПРОЕКТ BIC PICNIC

Градина: Всички градини
Категория: BIG PICNIC, Събития, Храна
Дата на публикуване: 23.02.2017 г.

Специалисти от Университетски Ботанически градини представиха проекта BIC PICNIC по време на Конференция “Бъдеще за местните храни”

На 22 февруари 2017 в Пловдив се проведе панаир AGRA, в който взеха участие редица производители на храни от занаятчии и такива с географско означение. Събитието е част от проекта "Мрежа LocalFood.bg - инкубатор за стартиращи микро бизнеси в областта на храните и катализатор за промяна”, партньор е Slow food - България, Министерство на земеделието и храните, Агро ТВ и др.
По време на фермерския пазар при представянето на проект „BIC PICNIC: големите въпроси - ангажиране на обществеността с научни изследвания и иновации в областта на продоволствената сигурност”, специалистите от Ботаническите градини обмениха опит и идеи с производители, дистрибутори, университетски преподаватели и любители по отношение на предизвикателствата в областта на продоволствената сигурност.
На конференцията бяха представени европейския опит във връзка опазване и популяризиране на местните храни, изискванията по отношение на безопасността на храните и перспективите за развитието на сектора.
Гавраил Гавраилов от Local Food подчерта значението на поощряването при стартиране на нови бизнеси и осигуряването на експертна помощ. По думите му все още няма подходящо законодателство в тази посока, което да създава добри предпоставки и да намали регулациите, за да могат младите хора по-лесно да излязат на пазара.
Сред лекторите бяха Момчил Неков - Член на Европейския парламент. Инициатор на инициативата "Да защитим българския вкус", Марина Бракалова - Ръководител на „Секция Земеделие, храни и рибарство” в Постоянното представителство на България в Европейския Съюз, д-р Десислава Димитрова - Координатор на „Slow Food” в България, доцент по ботаника в Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН и др.
На форума се проведе и дискусия между експертите и бизнеса на тема управление качеството на храните в микропредприятията, изисквания и тенденции при осигуряване безопасността на храните. Производители споделиха опитът на успяващите микробизнеси в секторите Земеделие и Храни.