ЧЕСТВАНЕ НА ТРИФОН ЗАРЕЗАН

Градина: Всички градини
Категория: Събития, Храна
Дата на публикуване: 02.02.2017 г.

Празникът беше отбелязан от Аграрен Университет Пловдив

С традиционния ритуал по зарязване на лозята ръководството на Аграрния университет в Пловдив отбеляза празника на лозаро-градинарския факултет и Деня на лозаря - Трифон Зарезан. Директорът на Университетски Ботанически градини на Софийския Университет, във връзка със споразумение за сътрудничество между двата университета, също присъства на тържеството. Гости бяха още кметове на общини с изразена лозаро-винарска дейност, представители на винарски изби, ректорите на висшите учебния заведения в Пловдив, преподаватели и др.
Ритуалът се извърши на лозовия масив на университета край пловдивското село Брестник от ректора на АУ проф. Христина Янчева. Ламбрин Топузлиев, ръководител на винарската изба на Аграрния университет, посочи 2016-та като най-добра година през последните 10 като качество на реколтата. Той каза, че на университетското лозе имат и много добри количествени резултати на база на зелените резитби, чиято цел, по думите му е, при винените сортове добивът да не надвишава 500-550 кг от декар. Като формула за добро вино той посочи сбора от добра суровина с идеална хигиена и перфектна технология. Според него тя е лесна, и когато се спазва - се получават много добри вина. Разчитаме на стандартната технология, т.нар. биологични методи, при която не се добавят допълнителни консумативи и стабилизатори, коментира Ламбрин Топузлиев.
Според българския народен календар от Трифоновден започва пролетно-лятното полугодие. След кратък зимен отдих, с подкастрянето на лозята и овошките, започва отново и селскостопанският труд.