ЗИМНО ПОДХРАНВАНЕ НА ПТИЦИ

Градина: Всички градини
Категория: Биоразнообразие, Градини
Дата на публикуване: 20.01.2017 г.

Грижи за птиците в Университетски Ботанически градини

В Университетските Ботанически градини години наред през зимния период се полагат специални грижи за най-малките обитатели - птичките. Тези, които остават тук през зимата, трудно се справят с намирането на храна, особено през продължително студени дни със задържане на сняг и отрицателни температури. Тогава много от тях загиват от глад и студ или стават жертва на хищници. Редовно служителите на градините зареждат хранилките със семена и предварително подготвени смески, от които се нуждаят някои видове птици. Освен специализираните хранилки сме приспособили и шишарки, кратунки и дървени пънчета, които са в унисон с местообитанието на пернатите. Храната, с която се зареждат хранилките е богата на мазнини и въглехидрати, които осигуряват на птичките така необходимите калории. Благодарение на това се поддържа богатото орнитологично разнообразие - синигери, червеногръдки, врабчета, сойки, чинки, зеленики, малки и големи пъстри кълвачи, косери, гугутки, свраки, врани и др.  
Инициативата за зимно подхранване на птиците стартира преди 10 години и е организирано съвместно с Българското дружество за защита на птиците.
Лесен начин да се подпомогне презимуването на птиците е като се постави някаква хранилка, дори и от подръчен материал и се зарежда редовно с трохички, семенца и др.

Автор: МВ/УБГБк


Фотограф: МВ/УБГБк