ЧЕСТВАМЕ 1100 ГОДИНИ ОТ УСПЕНИЕТО НА ПЪРВИЯ ЕПИСКОП НА БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК

Градина: Всички градини
Дата на публикуване: 25.11.2016 г.

Тържествено отбелязване на деня на свети Климент Охридски в Екопарк Варна

Служителите на Университетските ботанически градини - София, Варна и Балчик, заедно със своите гости отбелязаха патронния празник на Софийския университет, денят на свети Климент Охридски.
Гостите и служителите на градината се отправиха с литийно шествие, предвождани от кръста, иконите и хоругвите на православни светци към едноименният параклис. Църковен хор придаде още по-голяма тържественост на шествието. Празничното богослужение продължи с водосвет и молебен за здраве и благоденствие. От името на председателят на св. Синод Неофит, Патриарх български и Митрополит софийски беше прочетено „Патриаршеско и синодално послание в деня на свети Климент Охридски и по повод 1100-годишнината от блаженото успение на светеца.
Свети Климент е ученик на братята Кирил и Методий и е първия исторически засвидетелстван епископ, който е проповядвал Християнското благовестие на нашия роден български език. По молитвите на св. Климент Охридски Бог да дарува мирни и благословени дни и години на православния ни народ, да го пази и укрепва в изпитанията и във всяко негово добро и полезно дело и начинание!“         
Празникът беше почетен и от екипът на Варненската литературна школа за ученици и деца, с които се твори  Празнична гора. Децата засадиха  фиданки  на територията на Екопарка.  В Школата неслучайно се обвързва празника на свети Климент с грижата за опазването и облагородяването на природата около нас. Светията учел своите ученици не само на българско четмо и писмо. Редом с това ги обучавал и как да облагородяват фиданки. Съчетавал грижата за душата и за родното писмено слово с грижа за плодородието и красотата на света, в който сме пратени да живеем.
 
 

Автор: ПБ/УБГВ


Фотограф: ПБ/УБГВ