ОТКРИТА Е АРХЕОЛОГИЧЕСКА НАХОДКА

Градина: Варна
Категория: Наука, Опазване
Дата на публикуване: 04.09.2015 г.

На територията на Екопарк Варна е открита ахреологическа находка

При рутинна градинска работа в парковата част на Университетска ботаническа градина Екопарк Варна, попаднахме на археологическа находка. След консултация със специалисти от РИМ (Районен исторически музей) Варна, се устнаови, че това е отлично запазен до днес каменен фундамент (стилобат). Върху него са разполагани колони на древна постройка. Съдейки по други находки вероятно става въпрос за римска вила „Рустика”.

До сега на територията на градината са установени и други археологически забележителности. В близост до най-новата находка има струпване на камъни и зидове, останки от римска вила от II-III в. На мястото на тази вила и близките площи през IV-VI в. възниква селище. Около тях се откриват фрагменти и керамика от същата епоха. Тук са включени откритите при разкопки питуси, разположени до зид от камъни на кална спойка. На барбекю „Делвите” днес са експонирани автентични римски питоси.

Установено е, че на територията на Екопарка след II в. от н.е. има непрекъснат живот.Тук са открити: гробница, работилница с керамични пещи, некропол, римска вила от II-III в. и останки от XVIII-IX в. Наличието на фрагменти от неолитна керамика предполага, че на територията на Екопарк Варна има и други археологически находки от по-ранни селища.

Автор: ПБ