БИБЛЕЙСКО ДЪРВО ВПЕЧАТЛЯВА С КРАСИВИТЕ СИ ЦВЕТОВЕ ПОСЕТИТЕЛИТЕ

Градина: Балчик
Категория: Биоразнообразие
Дата на публикуване: 04.05.2015 г.

Характерно е с необичайното свойство, наречено „КАУЛИФЛОРИЯ“

Характерно е с необичайното свойство, наречено „КАУЛИФЛОРИЯ“

Вече няколко дни в БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА можем да наблюдаваме започналия цъфтеж на така нареченото "ДЪРВО НА ЮДА"(Cercis siliquastrum L.). Като биологичен тип представлява дърво или храст от сем. Fabaceae (Бобови). Разпространено е в Южна Европа, Северна Америка и Югоизточна Азия. Цъфти в лилаво-розови цветове, разположени в снопчета.  Според  някой историческите извори, това е дървото, на което Юда Искариотски се е обесил след като предал Исус  Христос на римляните. Според  други, името всъщност означава „юдейско“ дърво. Смята се че цветовете и шушулките, висящи от стъблото, изобразяват  акта на обесване. В някой части на Европа от венчелистчетата му се прави салата, а някъде се използват и в текстилната индустрия за багрила. В страната ни, "Дървото на Юда" е популярно като „Див рожков”, и е характерно е със свойството „каулифлория”, което буквално преведено означава „стволоцветие”. Особенното при него е, че цветовете не се появяват в краищата на леторастите, а направо от стъблото или клоните на дървото. Съществуват различни теории относно появата на каулифлорията в еволюционен план. Една от тях е че по този начин растенията пестят енергия при узряването на плодовете, тъй като хранителните вещества вместо да преминават през сложна система от леторасти, просто преминават през кората на стъблото направо към плода.

Гледката на цъфналото дърво е изпълнена с романтика  и финес. Може би заради това испанците са го наричат „Дървото на Любовта“.

В България растението е естествено разпространено в следните флористични райони: Черноморско крайбрежие, Североизточна България и Стара Планина (източна).