БОДЛИВИТЕ ГИГАНТИ ОТ АМЕРИКА ОТНОВО В ЕКСПОЗИЦИЯ НА ОТКРИТО

Градина: Балчик
Категория: Биоразнообразие, Градини, Опазване
Дата на публикуване: 22.04.2015 г.

Около 600 вида сукуленти ще бъдат изнесени на открито

Традиционно за поредна година, в края на месец април, една от визитните картички на Ботаническа градина – Балчик, едроразмерните кактуси и сукуленти, отново ще привлича вниманието на посетителите. Растенията, които през студените зимни месеци бяха експонирани на закрито, при температура не по-ниска от 12°С, ще заемат своите места в алеята зад кипарисите в „Градината на боговете”. Вниманието на любознателните посетители отново ще бъде привлечено от внушителните представители на рода Opuntia, както и от разнообразието на семейство столетникови (Agavaceae). Служители на градината пренасят на ръце огромните растения, които обаче са много крехки и лесно може да бъде нарушена целостта им. Истинско изпитание е изнасянето на някой от екземплярите, които тежат над 300 килограма. Около 600 вида ще бъдат представени на открито през туристическия сезон. Колекцията е втората по големина в Европа след тази в княжество Монако, като в нея са представени едни от най-старите екземпляри бодливи растения, някой от които на възраст над 50 години.

Началото на колекцията е поставено  в средата на 60-те години на миналия век, когато същата е транспортирана със съдействието на акад. Даки Йорданов, в страхотна жега, от Софийската ботаническа градина до Балчик - с конски вагони. Растенията тогава са били на около 10 години. Сред тях e имало и такива, с размери от сантиметри до метър. Част от едроразмерните кактуси през 2012 година са прехвърлени в постоянна закрита експозиция, в новата оранжерия, която бе открита във връзка със 57 годишнината от създаването на градината. В нея, на площ от 800 м2 целогодишно могат да се видят около 3000 вида кактуси и сукуленти, както и ефектна аранжировка на прехода между пустинна и медитеранска растителност.

Настоящата 2015 година е юбилейна за Ботаническата градина, тъй като в края на месец юли ще се отбележи 60 години от създаването й през 1955 година от акад. Даки Йорданов. Подготвени са редица мероприятия във връзка с честването което ще се състои на 27 юли.