ЦВЕТОВЕ И ПРЕЗ ЗИМАТА

Градина: София
Категория: Биоразнообразие, Градини
Дата на публикуване: 10.02.2015 г.

В градината в София в момента се наблюдават красиви цветове при някои от Горските кактуси, Бялата африканска лилия и други

Чрез подходящите условия, и през студения сезон, при част от видовете се появяват красиви цветове.

Бяла африканска лилия
Agapanthus africans ‘Albа’

Бялата африканска лилия (Agapanthus africans ‘Albа’ L., от сем. Agapanthaceae) е многогодишно вечнозелено растение, произхождащо от Южна Африка. За първи път е внесено в Европа през XVIIв., като красиво декоративно растение, предназначено за отглеждане предимно в оранжерия. В по-топли райони, характерезиращи се с кратка и топла зима, се отглеждат и на открито.
Видът има късо стъбло, на което е разположена туфа от издължени листа, цветовете са бели и се появяват на нежно цветоносно стъбло, достигащо до 60 см.
Растението се нуждае от богата на хранителни вещества почва и достатъчно светлина, както и по-обилно напояване през горещите дни.
Независимо дали се отглежда в оранжерия или на открито има високи декоративни качества.

 

Рипсалис
(Rhipsalis pilocarpa Lofgren)

Рипсалисът е представител на обширното семейство на кактусите (Cactaceae) и по специално на така наречените Горски кактуси. Естественото му разпространение е в субтропиците и тропиците на Югоизточна Бразилия, “кацнал” върху някое дърво или скала.
Растението е лесно разпознаваемо с множеството си моливообразни стъбла, покрити с нежни бели власинки. Цъфти с издължени, широко отворени цветове, намиращи се в края на стъблата. След прецъфтяването се появяват червеникаво-кафяви плодове, също покрити с власинки. Младите екземпляри обикновено са изправени, като постепенно с нарастването, провисват.   
За успешното развитие на растението през лятото е необходима полусянка и висока въздушна влажност, а през зимата – относително хладно помещение (с температура не по-ниска от 10 градуса) и добра осветеност. Видът има висок декоративен ефект и е подходящ за използването във висящи кошници.

alt

alt

 

Горски кактус
(Schlumbergia truncata)

Както личи от името му, Горският кактус (Schlumbergia trunctata (Haw.) Moran), е представител на семейството на кактусите (Cactaceae). Индивидите от този  вид цъфтят с много красиви цветове и в ранообразие от багри и са  едни и от често срещаните стайни растения, отглеждани вкъщи. Естественият хабитат на растението обхваща малка част от районите на субтропичните и тропични гори в крайбрежните планини на Югоизточна Бразилия, за които е ендемичен вид.
В естествената си среда, Горският кактус расте върху дървета или скали, като при подходящи условия, добива храстовидна форма, достигаща височина от около 1 m.
Като представител на семейството на кактусите, видът понася засушавнето, по-добре от повечето стайни растения, но недостатъчното количество влага може да доведе до липса на цъфтеж и други сериозни повреди. Почвата трябва да бъде оцедлива и богата на хранителни вещества, а светлината обилна, но непряка - особено през летните месеци.

 

alt

alt