РАЙ ОТ РОЗИ

Градина: София
Категория: Биоразнообразие, Градини
Дата на публикуване: 20.08.2014 г.

Искрящо бяло, слонова кост, топло жълто, слънчево оранжево, пепелно розово, бомбонено розово, нежно розово, цикламено, червено кадифе.

Родът Роза (Rosa) се състои от около 100 вида, като преобладават тези, които са родом от Азия, докато броят на тези от Европа, Северна Америка и Северозападна Африка е по-малък. Видовете, както и различните сортове и хибриди се отглеждат като декоративни растения заради красотата и аромата на цвета, но също така и за извличане на етерично масло, което се използва в парфюмерията и козметиката, за медицински цели (фитотерапия) и в кулинарията.

Има огромно разнообразие от сортове (над 30 000) като резултат от разнообразни  хибридизации, и всяка година се появяват нови и нови. Видовете рози, участващи предимно във формирането на нови сортове са: Rosa moschata, Rosa gallica, Rosa damascena, Rosa wichuraiana, Rosa rugosa и Rosa californica. Производителите на рози на ХХ и XXI век, са се фокусирали върху размера и цвета, като се стремят да  произвеждат големи, атрактивни цветове, но с малко или без аромат. Много диви рози и тези от преди това, от друга страна, се отличават със силен сладък аромат.

От гледна точка на градинарството, и схематичната класификация на розите, те се разделят в четири групи:
- Диви рози: тези, които без да бъдат специално отглеждани, растат в природата.
- Антични рози: са видовете рози, които са съществували преди 1867 г., когато се появява първата чайно-хибридна роза - изкуствен хибрид.
- Съвременните рози: розите след 1867 г. до наши дни; понякога тази група също се разделя на поколения рози.
- Други рози: включва специални видове рози.
"Отглеждането на рози датира още от древността... Първите хибриди са направени между европейски видове, към които постепенно са включени и геномите на азиатски видове. Първото изображение на роза се среща на остров Кносос, Гърция, и е от 16 век пр.Хр. На остров Родос има открити монети, от 4000 г. пр.Хр., с изображения на рози на тях. Те се отглеждат и в известните градини на Вавилон (2845г. пр.Хр.).
Розите са също много популярни сред гърци и римляни. В "Илиада" Афродита балсамира с розово масло мъртвото тяло на Хектор. В Сибарис (градът се славел с голямото си богатство и живот в лукс) заможните жители пълнели постелите на леглата си с розови листенца, от където идва и израза "легло от рози". ”

Очевидно е, че още от древни времена, отглеждането на рози е широко разпространено, както за декоративни цели, така и заради лечебните и ароматни свойства на розите и приложението им в парфюмерия и козметика. Розата се счита за символ на красотата от вавилонци, сирийци, египтяни, римляни и гърци.
За римляните цветовете на розата служат за украшение, а в градините си отделят място само за рози – розетум или розариум .
След Средновековието, когато отглеждането й е ограничено до манастири, се завръща страстта по розите. Пример затова е императрица Жозефина, която в двореца си Малмасон, след 1802 г. притежава колекция от 650 рози. Оттогава колекциите от рози са се умножили.
В края на 1700 г. е донесена в Европа, Rosa semperflorens, известна като бенгалска роза, с малки кичести цветове. От началото на 1800 г. е въведена в Европа, Rosa indica var.fragrans, известна с името чайна роза, с произход Китай (позната също като R. chinensis).
Съвременната епоха на розите започва през 1867 г. със създаването на първите чайно-хибридни образци от френския производител Гийо, който ги нарича "La France". Откритието става случайно, докато Гийо се опитва да подобри роза Orange. Резултатът е много ароматна и дълго цъфтяща роза, различна по размер и характеристики на розите дотогава. Оригиналната чайна роза, преди създаването на хибридите, които последват откриването на "La France" от Гийо, е по-малка, почти без мирис и се произвежда в ограничена цветова палитра: бяло, розово и червено.
През 19 век започват да пристигат сортове от Далечния Изток, където отглеждането на рози също е много важно за древните китайски градинари (има данни за култивиране на рози още от 3000 г. пр.Хр.).
В Университетски ботанически градини също имаме 'специално място', само за рози – нашия розариум, с повече от 40 сорта хибридни и високостъблени (щамбови) рози - Carina, Corlita, Gold Dott, Grand Schato, Iceberg, MaryRose, Orien, Pascal, Pilgrim  и още много.

Великолепие. Царственост. Истинска магия.
Красота и ухание, които оставят без думи...

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt